Oncomedica
Čeština

DHA snižuje životaschopnost nádorových buněk

Polynenasycená (obsahuje více dvojných vazeb) mastná kyselina dokosahexaenová, známá pod zkratkou DHA. Je součástí rybího tuku a ukazuje se, že má pozitivní vliv na lidské zdraví, např. na kardiovaskulární systém, imunitní systém. Nové studie přinášejí důkazy, že DHA má také protinádorové účinky.

2082904_zena-rakovina-prsu-prso-vysetreni-stuzka-v0

V této studii se autoři zaměřili na jeden z nečastějších nádorů, a to na karcinom prsu, který se objevuje i stále mladších žen. Vzhledem k osvětě mnoho žen dbá na prevenci, tj. samovyšetřování atd., a přichází k lékaři v nízkém stadiu rakoviny. Přesto si i rakovina prstu stále vybírá daň nejvyšší, a to život žen. Proto se hledají nové, zdraví nezatěžující možnosti, jak s rakovinou bojovat a hlavně jí předcházet.

Autoři přidávali ke kultuře z nádorových buněk rakoviny prstu DHA. Buňky vystavené působení DHA méně prospívaly. Došlo k výraznému snížení jejich viability (životaschopnosti). Už jen koncentrace 15 mikromolů (μM) DHA vedle k narušení životaschopnosti nádorových buněk. 24hodinové vystavení dávce 150 μM DHA vedlo ke snížení viability o více než 50 %, prodloužení doby působení na 48 hodin se efekt také prokázal.

Autory samozřejmě také zajímalo, jak přesně DHA působí a zjistili, že dokáže blokovat jeden typ enzymu (PTP1B, proteinová tyrozinová fosfatáza 1 B), která má dle všeho pro-nádorové účinky. DHA se dokáže na tuto fosfatázu navázat a inaktivovat ji.

Studie tedy dokládá, že i nenasycená omega 3 mastná kyselina DHA má negativní vliv na nádorové buňky, je samozřejmě otázkou, jak funguje v živém organismu. Snad se tedy dočkáme dalších studií na zvířecích modelech.

 

Kuban-Jankowska AGorska-Ponikowska MSahu KK, et al. Docosahexaenoic Acid Inhibits PTP1B Phosphatase and the Viability of MCF-7 Breast Cancer Cells. Nutrients. 2019 Oct 23;11(11). pii: E2554. doi: 10.3390/nu11112554.