Oncomedica
Čeština

Extrakt ze zeleného čaje jako prevence vzniku rakoviny jater

Zelený čaj je populární po celém světě. Nejvíce pak v Asii. Krom toho, že je chutným nápojem, má v sobě také mnohé zdraví prospěšných látek a má tedy mnoho pozitivních účinků. Jedním z nich je také ochrana před vznikem rakoviny jater. Rakovina jater je dlouho „němá“, tj. nemusí působit žádné obtíže, při objevení tak již může být v pokročilém stadiu a špatně léčitelné. Rakovina jater nejčastěji vzniká na podkladě poškození jater, např. u virových infekcí hepatitidou B a C, cirhózy jater, ztukovatění jater (hepatosteatózy) atd.

zelený čaj

A v této studii autoři testovali, zda může extrakt ze zeleného čaje předejít vzniku rakoviny jater, pokud jsou játra již zatížena steatózou. Ke svému pokusu využili myší model, v němž snáze dochází k rozvoji rakoviny jater. Myši krmili vysokotučnou dietou a stravou s dietylnitrosaminem, což urychlí poškození jater. V játrech došlo ke ztukovatění, objevil se zánět a také fibróza, navíc se zvýšila aktivita genů, které jsou zapojené do rakovinného bujení (např. c myc, c-fos). Část myší přitom dostávala také extrakt ze zeleného čaje. A právě u této skupiny byly známky poškození jater výrazně menší, i geny způsobující rakovinu měly mnohem nižší aktivitu, přestože myši dostávaly stejnou stravu.

Studie tedy ukázala, že extrakt ze zeleného čaje může výrazně snížit riziko vzniku rakoviny jater, pokud jsou játra vystavena negativnímu působení.



Dey P, Kim JB, Chitchumroonchokchai C, Li J, et al. Green tea extract inhibits early oncogenic responses in mice with nonalcoholic steatohepatitis. Food Funct 2019 Sep 10.