Oncomedica
Čeština

Kmín římský

Kmín římský (šabrej kmínovitý, Cuminumcyminum) je jednoletá rostlina, která patří do čeledi miříkovité. Má domovinu v oblasti Středomoří a v Egyptě. V dnešní době se pěstuje po celém světě. Semena se využívají jako koření, která zvyšují stravitelnost a také stimuluje chuť k jídlu, mírní plynatost, může zvýšit peristaltiku, zvyšuje sekreci trávicích enzymů.

kmín 2

bsahuje velké množství zdraví prospěšných složek, mezi nimiž dominují thymoquinon, je v oleji ze semen, stejně tak cuminaldehyd, cuminoidAderivátyluteolinu, apigeninu, safrol, monoterpeny, seskviterpeny, mastné kyseliny, více ty nenasycené atd. Obsahuje též vitamíny skupiny B, karoteny jako zeaxantin a lutein, vitamín E, z minerálů jsou to např. měď, vápník, draslík, mangan, zinek, selen atd.

Thypoquinon chrání před následky chemoterapie, která poškozuje i zdravé buňky, zvyšuje oxidační stres a aktivuje zánět. Kmín naopak neutralizuje volné radikály, inhibuje zánět a podporuje regeneraci.

Je také známé, že je prevencí před vznikem rakoviny. Myším byl podáván benzo(a)pyren, který způsobuje rakovinu díky negativnímu vlivu na chromozomy, dochází k jejich poškození. Části myší byla podávána semena kmínu se snížilo poškození chromozomů o 83 %.

Podobného výsledku bylo dosaženo také u krys, jimž byl podán karcinogen dimetylhydrazin. Část zvířat dostala kmín a v této skupině se nádory ve střevě neobjevily, zatímco ve skupině bez kmínu ano.

Zlepšuje také detoxikaci, tj. zpracování toxické látky játra a vyloučení. Chrání též játra před poškozením alkoholem, ten vede k cirhóze, na jejímž podkladě často vzniká také karcinom jater.

Složky kmínu působí také přímo na nádorové buňky. Pokud je přidán do buněčné kultury, nádorové buňky ztrácejí životaschopnost, přestávají se dělit a umírají. Takový efekt byl prokázán na buňkách rakoviny prsu, tlustého střeva, osteosarkomu, vaječníků, slinivky, děložního čípku a leukémie. Je také účinný proti nádorům žaludku a jater a fibrosarkomu. Zdravé buňky přežijí ve zdraví vystavení mnohem vyšším koncentracímthymoquinu než nádorové.

Kmín také snižuje produkci cévního růstového faktoru VEGF, čímž zabrání novotvorbě cév, které nádor potřebuje k tomu, aby byla narůstající nádorové hmota dostatečně zásobena krví, tedy i živinami a kyslíkem.

To však ještě není vše. Látky v kmínu také zabraňují invazi nádoru a metastazování.

Nádorové buňky decimuje i díky tomu, že stimuluje protidádorovou odpověď.

  • Goodarzi STabatabaei MJMohammad Jafari R, et al. Cuminum cyminumfruits as source of luteolin-7-O-glucoside, potent cytotoxin flavonoidy against breast cancer cell lines. NatProd Res. 2018 Dec 22:1-5. doi: 10.1080/14786419.2018.1519824.
  • .EktaPrakash , Dwijendra Kumar Gupta (2014). Cytotoxic Activity of Ethanolic Extract of Cuminum cyminum Linnagainst Seven Human Cancer Cell Line. Universal Journal of AgriculturalResearch, 2 , 27 - 30. doi: 10.13189/ujar.2014.020104.
  • SOLEYMANI NEDA, DANESHMANDI S.*, SATARI MORTEZA, POURFATH ELAH A.A.IMMUNO- MODULATORY AND ANTI-TUMOR EFFECTS OF CUMINUM CYMINUM ESSENTIAL OILARAK MEDICAL UNIVERSITY JOURNAL(AMUJ)   WINTER 2011 , Volume 13 , Number 4 (53); Page(s) 22 To 29.
  • Nalini N, Sabitha K, Vishwanathan P, Menon VP. Influence of spices on the bacterial (enzyme) activity in experimental colon cancer. J Ethnopharmacol. 1998;62:15–24.
  • Nalini N, Manju V, Menon VP. Effect of spices on lipid metabolism in 1,2-dimethylhydrazine
  • Aruna K, Sivaramakrishnan VM. Anticarcinogenic effects of some Indian plant products. Food ChemToxicol. 1992;30:953–6.
  • Gagandeep S, Dhanalakshmi S, Mendiz E, Rao AR, Kale RK. Chemopreventive effects of Cuminum cyminum in chemically inducedfore stomach and uterine cervix tumors in murine model systems. Nutr Cancer. 2003;47:171–80.
  • Aruna K, Sivaramakrishnan V.M. Plant products as protectiveagentsagainst cancer. Indian J Exp Biol. 1990;28:1008–11. 
  • Banerjee S, Sharma R, Kale R.K, Rao A.R. Influence of certainessentialoils on carcinogen- metabolizingenzymes and acid-solublesulfhydryls in mouse liver. Nutr Cancer. 1994;21:263–9.
  • Aruna K, Rukkumani R, Menon V.P. Role of Cuminumcyminum on ethanol and preheatedsunfloweroilinduced lipid peroxidation. J HerbsSpices Med Plants. 2005;11:103–14.
  • Aruna K, Rukkumani R, Menon V.P. Role of Cuminum cyminum on ethanol and preheated sun flower oil induced lipid peroxidation. J HerbsSpices Med Plants. 2005;11:103–14.
  • Gali-Muhtasib H, Roessner A, Schneider-Stock R. Thymoquinone: A promising anti-cancer drugfrom natural sources. Int J Biochem Cell Biol. 2006;38:1249–53.
  • Worthen D.R, Ghosheh O.A, Crooks P.A. The in vitro anti-tumor activity of some crude and purified components of blackseed, Nigellasativa L. Anticancer Res. 1998;18:1527–32. 
  • Koka P.S, Mondal D, Schultz M, Abdel-Mageed A.B, Agrawal K.C. Studies on molecular mechanisms of growth inhibitory effects of thymoquinone against prostate cancer cells: Role of reactive oxygen species. Exp Biol Med (Maywood). 2010;235:751–60. 
  • Yi T, Cho S.G, Yi Z, Pang X, Rodriguez M, Wang Y, Sethi G, Aggarwal B.B, Liu M. Thymoquinone inhibits tumor angiogenesis and tumor growth through suppressing AKT and extracellular signal-regulated kinase signaling pathways. Mol Cancer Ther. 2008;7:1789–96.
  • Zheng G.Q, Kenney P.M, Lam L.K. Anethofuran, carvone, and limonene: Potential cancer chemopreventive agents from dillweed oil and carawayoil. Planta Med. 1992;58:338–41.
  • Allahghadri T, Rasooli I, Owlia P, Nadooshan MJ, Ghazanfari T, Taghizadeh M and Astaneh SD. Antimicrobial property, antioxidant capacity, and cytotoxicity of Essentials oil from cumin produced in Iran. J Food Sci 2010; 75(2): H54-61.
  • Singh RP, H.V. G, K M. Cuminum cyminum – A Popular Spice: An Updated Review. Pharmocognosy Journal, 2017, 9 (3):292-301